Old School Vreedenhoff

Wat is Old-School

Bij het Old-School programma, ontwikkeld door HUMINT Solutions, oefenen deelnemers, zoals scholieren en studenten, om als ‘kennisdetective’ informatie te verzamelen die niet voor de hand ligt. Zij gaan hiervoor in gesprek met zorgvragers, zoals ouderen, en reconstrueren hun levensverhalen. Hiervoor bekijken zij ook voorwerpen van de zorgvrager, bezoeken plaatsen, schrijven een verslag en maken een eindproduct over het verhaal dat zij presenteren. De kennisdetectives oefenen zo waardevolle innovatievaardigheden die ze in hun eigen leven weer in kunnen zetten en de zorgvragers krijgen door het proces oprechte erkenning. Het Old-School programma won het ‘beste idee voor hulp en zorg’.

Het programma wordt begeleid door HUMINT Solutions en een team van Old-School vrijwilligers. Een korte video over het programma met beelden van Old-School Vreedenhoff is hier te vinden: https://youtu.be/TqJHGR_KxmY

Old-School Vreedenhoff

Bij Vreedenhoff is de allereerste Old-School van Nederland geopend. Inmiddels nemen er al honderen ouderen en jongeren evenals 10 (hoge)scholen en universiteiten uit de regio, waaronder Thomas a Kempis, ArtEZ en de HAN! Er werden al honderden gesprekken gevoerd met onze bewoners en vele verhalen tot leven gebracht door middel van eindpresentaties en tours die de Old-School organiseerde.  Van de favoriete muziek van bewonerse worden afspeellijsten samengesteld, er zijn voorwerpen van bewoners mét hun bijbehorende verhaal te zien en is her een heuse Old-School Vreedenhoff audiotour en speurtocht!

Old-School recepten

Een mooi nieuw onderdeel zijn de ‘Old-School recepten’ waarbij wij proberen op het spoor te komen van oude, soms vergeten gerechten. Denk bijvoorbeeld aan 'watergruwel' of 'stamppot koolraap'. Inmiddels is een eerste editie van de Old-School recepten uitgebracht, met daarin 9 verhalen en gerechten. Wat deze kaarten uniek maakt is dat - naast de beschrijving van het recept - ook een anekdote van de bewoner toegevoegd is over het recept. Het bijzondere doosje met de receptenkaarten is te koop in Vreedenhoff voor €9,95 en online te bestellen. Voor €10,50 per doosje wordt deze in heel Nederland bij je thuis bezorgd. Bestellen kan via https://www.humints.com/kookboekbestellen. Van de verkoop van de kaarten gaat na aftrek van de kosten de helft naar het Old-School Vreedenhoff fonds en de helft naar het algemene Old-School fonds. Zo steun je direct deze Old-School en (nieuwe) Old-Schools elders in het land!

Persoonsgerichte zorg

Met het Old-School programma kunnen wij onze bewoners nog beter leren kennen. Voor de zorgverlening is de zorgvraag natuurlijk leidend, maar het verleden, kennis en de interesses van de persoon horen hier net zo goed bij. Door deze verhalen weer tot leven te brengen is er ruimte en aandacht voor de gehele persoon, en kan de zorg nog persoonsgerichter plaatsvinden. Verhalen die de bewoner wil delen, worden aan andere bewoners, familieleden en de zorg gepresenteerd, en zijn doorlopend terug te vinden in zijn of haar persoonlijke Old-School Boek. Het brengt verschillende generaties en profielen met elkaar in contact, niet vanuit de zorgvraag maar vanuit wat zij van de ander kunnen leren. Daarnaast zorgt het voor extra reuring en gezelligheid in huis waar ook de ouderen die niet deelnemen, van kunnen meegenieten.

Old-School Arnhem

In september 2018 breidden wij samen met HUMINT Solutions en diverse partners het programma uit met het Old-School Arnhem programma, waar ook jongeren buiten hun normale school- of studieprogramma aan deel kunnen nemen. Zo kunnen nog meer jongeren ervaring opdoen als kennisdetective, en worden er nog meer verhalen van onze bewoners tot leven gebracht. Old-School Arnhem is onderdeel van de ‘proeftuin maatschappelijke diensttijd’ waarmee de Nederlandse overheid alle jongeren de kans geeft om zich in te zetten voor de samenleving en zichzelf te ontwikkelen.  Meer informatie over Old-School Arnhem vindt u hier: www.humints.com/oldschoolarnhem
 
Heeft u interesse in of vragen over het programma in Vreedenhoff? Mail naar oldschool@vreedenhoff.nl U kunt ook schrijven naar Vreedenhoff, of langskomen. Van maandag t/m donderdag is er meestal iemand aanwezig van het Old-School team.

Achtergrondinformatie

De Old-School is 1 van de programma’s dat door HUMINT Solutions wordt aangeboden en is gebaseerd op hun TINO methode. Deze niet-technologische innovatiemethode is gericht op het identificeren van ‘niet-herkende kennis’. Dit is praktische informatie die aanwezig is bij personen zonder dat zij dit beseffen. Via de website van HUMINT Solutions vindt u hierover meer informatie: www.humints.com

Een korte video over het programma met beelden van Old-School Vreedenhoff

Per 1 februari 2020 gaan wij samen met Innoforte

Vanaf dat moment wordt u automatisch doorverwezen naar de website van Innoforte: www.innoforte-zorg.nl.