Old School Vreedenhoff

Old-School Vreedenhoff

Vreedenhoff heeft de allereerste Old-School van Nederland geopend! Old-School is hét programma waar ouderen worden uitgenodigd om hun verhaal te vertellen en waar bezoekers kunnen oefenen kennis te verzamelen bij mensen waar je het niet meer van had verwacht. 

Iedere oudere heeft een verhaal

In de loop van een leven verzamel je vanzelf veel kennis. Ook als je als oudere alweer een tijd met pensioen bent of verhalen bent vergeten, betekent dit niet dat je geen waardevolle kennis meer hebt.

Bijzondere ontmoetingsplaats

Met Old-School Vreedenhoff wordt ons woonzorgcentrum een nog gezelliger huis én een bijzondere ontmoetingsplaats waar bewoners in contact blijven komen met allerlei doelgroepen zoals scholen, studenten, bedrijven en toeristen. En het belangrijkste: een plek waar ouderen erkenning krijgen voor hun eigen, unieke levensverhaal.

Hoe werkt het

Er is een enthousiast Old-Schoolteam bestaande uit vrijwilligers en studenten van verschillende opleidingen. Zij bezoeken bijna dagelijks bewoners om hun kennis te verzamelen.
Als ouderen hun verhaal niet meer zelf kunnen vertellen gaat het team in gesprek met hun familieleden en bekenden.
Het Old-Schoolteam verzamelt de kennis van de bewoners aan de hand van de verschillende onderdelen van het Old-School Programma. Deze kennis wordt hierdoor toegankelijk gemaakt voor anderen, en dus ook voor u!

Old-School programma

Old-School Tentoonstelling
Bezoek een tentoonstelling waar aan de hand van spullen van bewoners hun verhalen verteld worden.

Old-School Afspeellijst
Beluister de Old-School Afspeellijst in café de Rotonde. Er is ook mobiele Afspeellijst beschikbaar. Deze is gemakkelijk mee te nemen naar bewoners, bijvoorbeeld op het WAD.  Deze is vormgegeven als koffer en maakt het mogelijk oude muziek en filmpjes te beluisteren/bekijken en een anekdote op te nemen van de bewoner. Deze opname kan worden bewaard zodat hij of zij deze later nog eens terug kan luisteren.

Old-School Levenslandkaart
Ervaar de verhalen van bewoners via de enorme levenslandkaart in de Binnentuin. Er is inmiddels ook een mobiele Levenslandkaart. Ook deze is gemakkelijk mee te nemen naar bewoners. Hiermee kan samen met de bewoner(s) een levensloop uitgestippeld en bewaard worden.

Old-School recepten
Geniet van een heerlijke appeltaart in de Rotonde die volgens oud recept van een bewoner is gemaakt.
 
Old-School Fiets Tours
Ga mee op tour door Arnhem en ontdek de verhalen aan de hand van plekken in Arnhem.
 
Old-School Praatjes
Bekijk de korte filmpjes die te zien zijn van interviews met bewoners.
 
Old-School Boek
De verzamelde kennis wordt door het Old-Schoolteam uitgewerkt in een persoonlijk Old-School Boek, dat eigendom is van de bewoner.

Train je kennis-detectivespier

Door met de ouderen in gesprek te gaan oefenen de ‘interviewers’ van het Old-Schoolteam het vinden van niet-herkende kennis. Ze trainen als het ware hun ‘kennis-detectivespier’
 
Een oudere heeft niet alleen kennis over zijn voormalige baan, maar bijvoorbeeld ook over het werk van zijn ouders, de tijdsgeest, of de kleding van toen. Om ook deze verhalen naar boven te halen leert de kenniszoeker inventief te zijn, de juiste vraagstelling te gebruiken en verschillende thema’s langs te lopen, zoals muziek en recepten.
De ‘kennis-detective spier’die zij hiermee trainen kunnen de kennisspeurders vervolgens weer inzetten bij hun eigen werk of opleiding.
 
Zo biedt Old-School Vreedenhoff tegelijkertijd een trainingscentrum voor ‘kennisspeurders’, waar tientallen studenten van verschillende scholen meedoen onder begeleiding van het Old-Schoolteam.

Zie ons fotoalbum Old School in beeld

Nieuwsgierig geworden?

Wil je als familie, wijkbewoner, school of bedrijf ook deze wereld van de niet-herkende kennis ontdekken? Dat kan! Bezoek bijvoorbeeld de Old-School Tentoonstellingen of kom naar een Old-School Praatje.

Meer weten?

Wij vertellen graag:

  1. Hoe u als oudere kan deelnemen aan het programma
  2. wat er allemaal te beleven is voor bezoekers
  3. over onze mogelijkheden voor startups en bedrijven
  4. hoe je kan meehelpen als vrijwilligers en stagiairs bij het Old-Schoolteam

 Stuur een bericht aan oldschool@vreedenhoff.nl en wij nemen contact met u op!